Sufi Gevleugeld Hart met Elementen Ritueel pentagram
Nederlandse versie English version Version francaise Deutsche version
Soefi Elementen Ritueel
Soefi Elementen Ritueel
de vijf Elementen
De vijf scheppingskrachten
Aarde
Water
Vuur
Lucht
Ether
choreografie
procedure
binnenkomst van de mannen
binnenkomst van de vrouwen
ervaring elementen
kakafonie
wervelen
wazifa
uitleg
eerste onderdeel
tweede onderdeel
derde onderdeel
vierde onderdeel
vijfde onderdeel
zesde onderdeel
symboliek
onderdelen
mogelijkheden
betekenis
symboliek van de elementen
boodschap
schema
vijf aspecten
thema's
innerlijke school
adem
zelfbeheersing
goddelijk licht
geest & stof
oorlog & vrede
afstemming
medepelgrim
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
zomerschool
voordracht
correctie
zelf doen
de kunst van de persoonlijkheid
geleide Elementen meditatie
beeldmateriaal
1994
1999
2003
2006
2011
agenda
soefi agenda
links
zoek
contact us
colofon
 
Water
Bericht 1
Mijdrecht, 5 januari 2013

Dierbare Medepelgrim,

Op veler verzoek wil ik deze 'weetjes' over de vijf Elementen graag nog eens met jullie delen.
Macro- en microkosmische overeenkomsten:
 1. De leer van de vijf Elementen is wetenschap, direct ontvangen 'uit God's hand';
 2. Wijsgeren als Bonaventura en Aristoteles benoemen de vier overige Elementen als het koude, het warme, het natte en het droge;
 3. Er zijn atomen in het lichaam, die het delfstoffenrijk, het plantenrijk en het dierenrijk vertegenwoordigen;
 4. Niet alleen het lichaam, maar ook het denkvermogen vertoont de weerschijn van de rijken, waardoor de stof van het lichaam is doorgegaan;
 5. Het denkvermogen is de middelaar tussen hemel en aarde;
 6. Ieder uur is er via de ademhaling een volgend Element overheersend in het denkvermogen;
 7. Het wezen van Toon, berust op getal: het trillingsgetal;
 8. Hazrat Inayat Khan ziet het Universum als een immense symfonie; geluid is de diepe essentie van de dingen, het wezen van al het bestaande;
 9. In de chemie is de overgang, zowel als de samenhang van de vijf Elementen duidelijk te herleiden;
 10. De Mind is als de vijfvingerige hand. Elk van de vingers vertegenwoordigt een functie: wil, reden, geheugen, het denken en het ikbesef, de handpalm is het hart;
 11. De gevoelens hebben in de innerlijke sfeer kleuren: de emoties zijn de veranderingen in het gevoelsleven;
 12. "Als boven, zo beneden. Als binnen, zo buiten", staat te lezen op een smaragd van 3000 jaar geleden;
 13. Versregel van Schiller: "Vier Elemente, innig gesellt, bilden das Leben, bauen die Welt";
 14. En Goethe zei: "Alles Vergängliche ist nur ein Gleichnis";
 15. Een gezegde: De ontwikkeling van de soort herhaalt zich in die van de enkeling;
 16. Wist je, dat in de Elementenleer zelfs recepten bestaan?
Tot ziens op 2 maart aanstaande naar de "Vijf Elementenmiddag",om 14.00 uur, in de "Ashrama", Meentweg 9, 1411 GR Naarden. die geleid zal worden door Ananda Priem en Züleyha Geelen.
Let op> De data van het oefenen en de "Mystieke ervaring" zijn op 13 april en 8 juni en 20 juli in de Universel "Murad Hassil" in Katwijk.

Sitara

Bericht 2
Mijdrecht, 5 februari 2013

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

Naar woorden van Hazrat Inayat Khan:
Is het denkvermogen en ook het gevoel in een normaal rustige toestand, dan zegt men: "Al werd mij niets anders in het leven geboden, dan is de weldaad om onder de zon te verblijven mijn allergrootste voorrecht." Ook zegt men: "Ik werk erg hard en daarmee verdien ik het geld voor mijn levensbehoeften, aan wie anders zou ik daarvoor mijn waardering moeten geven?" Het is niet het geld, dat te eten is. Wat wij eten wordt niet gekweekt en later geoogst op een bankinstelling. Voedsel wordt voortgebracht door de zon, de maan, de sterren, de aarde, het water en de lucht, dus door de Natuur. De Natuur is als een levende schakel. Hadden wij geen lucht om in te ademen, dan zouden wij in een oogwenk sterven. De gaven van de Natuur, die gewoon klaarliggen, zijn een rede tot dankbaarheid.

Als iemand zich geestelijk ontwikkelt, komt het inzicht, dat niet alleen het lichaam voedsel nodig heeft, maar ook het denkvermogen, het hart en de ziel. Deze voeding kan de materiele wereld hem niet leveren. Het is het voedsel, dat God alleen kan geven en daarom kunnen wij God de Onderhouder noemen. Toen wij nog geen voldoende kracht en begrip hadden om in ons eigen onderhoud te kunnen voorzien, werd al voor onze voeding gezorgd. Als men zich bedenkt hoe elk klein schepseltje, zoals een microbe of een worm, waarvoor niemand enige aandacht heeft, voortdurend zijn onderhoud ontvangt, dan begint men in te zien, dat er een Onderhouder is en deze Onderhouder kennen wij als God. Tegenover Hem hebben wij een plicht en dragen wij een grote verantwoordelijkheid. Het is de verantwoordelijkheid om altijd door onze dankbaarheid en onze eerbied te tonen aan Zijn Natuur in de hele Schepping. De Schepping al om aanwezig, in onszelf en in onze medemensen.

Wij allen zijn op reis. Het leven zelf is een reis en niemand heeft hier een blijvende woonplaats. Dankbaar te zijn op het gewijde pad van Dharma en te beseffen een bijzonder werktuig van God te mogen zijn. Dit begrip geeft bevrijding en is Zijn kostbaarste geschenk.
Bij het deelnemen aan het Elementen Ritueel tonen wij in oprechte eerbied aan de Elementen onze dankbaarheid aan de Schepper voor Zijn altijddurende gaven.

Dierbare Medepelgrim, kom vooral op 2 maart om 14.00 uur naar de "Ashrama", Meentweg 9,
1411 GR in Naarden om samen met Ananda Priem op een creatieve manier de vijf Elementen te benaderen. Het thema is: "Wanneer ben jij in je Element?"
De data van het oefenen en van de "Mystieke ervaring" zijn op 13 april en 8 juni om 14.00 uur en
20 juli om 19.30 uur in de Universel "Murad Hassil" in Katwijk.

Tot ziens!

je Sitara

Bericht 3
Mijdrecht, 6 maart 2013

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De bijeenkomsten van de "Mystieke ervaring" van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 13 april en op 1 juni (géén 8 juni), om 14.00 uur, in de Universel "Murad Hassil" in Katwijk.
De "Mystieke ervaring, tijdens de Zomerschool zal op zaterdagavond om 19.30 uur worden gehouden in de Universel "Murad Hassil". De oefentijden worden nog vastgesteld.

Naar woorden van Hazrat Inayat Khan: Er zijn vier soorten 'klei', waaruit het lichaam van de mens is samengesteld. De eerste soort 'klei' diende voor het minerale rijk. Zo werden de rotsen en de bergen het eerst gemaakt. Daarna kwamen de bomen en de planten.In de derde fase ontwikkelde zich uit dezelfde stof (die eerst rots en berg was en toen boom en plant), een meer levende en manifesterende vorm, de dieren en de vogels. Het is van dezelfde stof waarvan het lichaam van de mens werd gemaakt. Het is dus alsof God een samengepakt stuk 'klei' heeft gebruikt om er de mens mee te scheppen. De stof werd steeds minder massief. Eerst gebruikt voor de vorm van een rots en een boom, tot een nog fijnere stof werd gemaakt, zodat in het vierde stadium deze 'klei' kon worden toegepast om het lichaam van de mens.te vormen. De mens is afhankelijk van zijn oorspronkelijke grondstof. De minerale stof is goed voor de gezondheid.Van het plantaardige rijk hangt hij af voor zijn voeding en ook het dierenrijk is nodig voor zijn onderhoud. De vijf Elementen zijn vertegenwoordigd in deze vier bestaansvormen.De Geest, de Ether is het verlichtende en alomtegenwoordige Element.

In de "Gatha's" van Hazrat Inayat Khan, Taqwa Taharat blz. 95 en 96, lezen wij: "Zo is een afwassing met water alleen niet voldoende, aarde is ook vereist. In het oosten gebruiken de Brahmanen zuivere aarde, sommigen van hen tevens as; daar wordt ook nog in plaats van zeep kikkererwtenmeel gebruikt. Een wetenschapsman kan niet ontkennen, dat er geen beter ontsmettingsmiddel is dan de aarde zelf. Alle godsdiensten leerden in de een of andere vorm het gebruik van water voor ieder type reiniging. De wetenschapper van tegenwoordig geeft toe dat er geen beter tonicum is dan zuiver water; dit is altijd de opvatting geweest van de mysticus, die de rivieren "heilig" noemde en water gaf bij het genezen. Zoals het gebruik van aarde en water het lichaam aan de buitenkant zuivert en reinigt, zo heeft het ook een reinigende invloed op de binnenkant van het lichaam. Het eten van gezond voedsel en het drinken van zuiver water reinigt en zuivert bovendien elk deeltje van het lichaam. Daarom moet de adept vermijden iets ongezonds te eten of te drinken. Dit betekent niet, dat men zich geheel tot bepaald eten of drinken moet beperken, maar dat zorgvuldigheid hierbij nodig is."
Tot ziens, Sitara

Opmerking: Kijk vooral naar onze herziene website: www.soefielementenritueel.nl

Bericht 4
Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,
De bijeenkomsten van de "Mystieke ervaring" van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 13 april en op zaterdag 1 juni (géén 8 juni), om 14.00 uur, in de Universel "Murad Hassil" in Katwijk.
De "Mystieke ervaring" tijdens de Zomerschool zal op zaterdagavond 20 juli, om 19.30 uur worden gehouden in de Universel "Murad Hassil". De oefentijden worden nog vastgesteld.

In de Gatha's, Taqwa Taharat, pagina 95 en 96, zegt Hazrat Inayat Khan:
"Zoals het gebruik van aarde en water het lichaam aan de buitenkant zuivert en reinigt, zo heeft het ook een reinigende invloed op de binnenkant van het lichaam. Door het eten van gezond voedsel en het drinken van zuiver water verkrijgt men niet alleen voedsel, het reinigt en zuivert bovendien elk deeltje van het lichaam. Daarom moet de adept vermijden iets ongezonds te eten of te drinken. Dit betekent niet, dat men zich geheel tot bepaald eten of drinken moet beperken, maar dat zorgvuldigheid hierbij nodig is.
Als iemand geestelijk vordert, dan doet niets meer voor hem ter zake, ook niet wat hij eet en drinkt, want hij leeft het grootste deel van zijn leven in de geest; voor hem is het lichaam een jas en hij geeft er niet om of deze vol gaten zit of versteld is. Maar voor iemand die zich nog geestelijk moet ontwikkelen en een weg doorloopt, is het nodig op te letten; het is beslist nodig, dat het lichaam rein wordt gehouden, zowel van buiten als van binnen, opdat het een geschikt voertuig mag worden voor de openbaring van de geest".
Hazrat Inayat Khan vervolgt:
Als wij in aanmerking nemen, dat het menselijk lichaam een instrument is, door God geschapen voor Zijn eigen ervaringen, dan kunnen wij ons voorstellen, dat het een vergissing is om dit lichaam door verdovende middelen en medicijnen ongeschikt te maken voor gebruik ten bate van de Goddelijke Geest. Hierbij wordt niet bedoeld, dat medicijnen nooit nodig zijn. Wanneer ze noodzakelijk zijn hebben medicijnen en ook pijnstillers hun plaats. Maar wanneer pijnstillers worden gebruikt voor kleine klachten, die gemakkelijk genezen kunnen worden door iets anders, komt de gezondheid in gevaar en kunnen deze middelen iemand geen ontspanning meer geven. Het belangrijkste voor onze gezondheid is een zuiver dieet, regelmaat in rust en werk, zuivere gedachten, zuivere gevoelens, voedzaam eten, frisse lucht en vertrouwen in het volmaakte Wezen, met wie we verbonden zijn en wiens uitdrukking wij zijn. Dat is het belangrijkste voor onze gezondheid. Hoe meer wij dit kunnen verwezenlijken, des te zekerder is onze gezondheid.
Tot ziens op13 april om 14.00 in de "Murad Hassil"!
Sitara

Bericht 5
Mijdrecht, 5 januari 2013

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,
De bijeenkomst van het oefenen van de "Mystieke Beleving" van het Elementen Ritueel is op1 juni, om 14.00 uur, in de Universel "Murad Hassil" in Katwijk.
Tijdens de Zomerschool, op 20 juli, is ( na een broodmaaltijd om 17.00 uur)
Oefenen en Generale Repetitie van het Elementen Ritueel in de hall om 17.30 uur.
Om 19.30 uur begint de "Mystieke Beleving" van het Elementen Ritueel.

In de beker van Saki, op 11 maart, lezen wij: De mens ziet wat hij ziet, daarbuiten kan hij niet zien.
Als wij nadenken, waarom wij hier op aarde zijn en wat het hoogste is dat wij hier bereiken kunnen, is het niet goedheid, want goedheid is afhankelijk van slechtheid. Zonder slechtheid bestaat er geen goedheid. Wijdheid van bewustzijn is het belangrijkste om naar te streven.
Alle leed vindt zijn oorsprong in begrensdheid en kortzichtigheid en vooropgezette denkbeelden. Wij hoeven het eigen standpunt niet op te geven als wij ons verplaatsen in het standpunt van de ander.

Murshid Hazrat Inayat Khan waarschuwde vele malen voor kortzichtigheid:
Een dier is meer toegankelijk voor de natuur dan een mens en meer dan bij een mens helpt de natuur het dier zijn ziekte te vergeten. Ieder mens leeft in zijn kleine wereld, mogelijk zo klein als een poppenhuis. Hij is zich niet bewust van de wereld om zich heen, hij is zich niet bewust van het Universum; hij leeft in zijn eigen wereld; die is alles waar hij van weet en waar hij zich van bewust van is en waar zijn belangstelling naar uit gaat.Wanneer deze wereld vol ellende, pech en ziekte is, kan hij er niet uitkomen, omdat hij een schelp er omheen maakte, zoals wezens in het water een schelp maken om in te leven. De wereld houdt geen narigheid voor hem vast. Hij maakte zelf zijn eigen schelp vol van narigheid en zelf houdt hij ervan om zich erin te verstoppen. Daar wil hij graag in wonen. Zijn eigen huis kan een schelp zijn vol van ellende, ook vol van het gevoel van eigen goedheid of van het gevoel van zelfmedelijden, of vol van wat dan ook.

De mens heeft een pover idee over zichzelf en dat houdt hem ook onwetend van zijn ware zelf. Als de mens wist hoe groot, hoe wijd, hoe diep, hoe hoog zijn eigen wezen is, zou hij heel verschillend denken, handelen en voelen.De mens is zo groot en zo klein als hij zichzelf denkt.

Het is een zegen om het Elementen Ritueel bewust mee te mogen maken en tot het inzicht te komen van de werkelijke mogelijkheden van de geest, die in het ware zelf aanwezig zijn.

Tot ziens op 1 juni aanstaande in de Universel "Murad Hassil" te Katwijk.om 14.00 uur! Sitara

Bericht 6
Mijdrecht, 1 juni 2013
Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,
Hier volgt een overzicht van de oefentijden van het Elementen Ritueel tijdens de Zomerschool:
13-14-15-16-17 juli om 13.30 uur training in de tent
20 juli om 13.30 uur training in de hall
17.15 uur: broodmaaltijd voor de deelnemers aan het Elementen Ritueel
17.45 uur: training in de hall
19.30 uur: de "Mystieke Beleving" van het Elementen Ritueel

In de Vadan lezen wij de woorden van Murshid Hazrat Inayat Khan:
"Boom, je zegent mij met je uitgestrekte handen."
In kerken, ter verwelkoming, bij een afscheid, een jaarwisseling en bij verjaardagen wordt zegen toegewenst. Bedoeld als een beleefdheid, om goede gedachten en een goede gezindheid te laten zien. Bovendien kan het een diep gevoelde zegen zijn, waarbij de ene mens voor de ander de kracht van God aanroept en zichzelf daarbij vergeet. Een zegen, zowel als een vervloeking hebben vaak een lange uitwerking.

Murshid Hazrat Inayat Khan zegt: "God is Alwetend, Aldoordringend, het Enige Wezen." Het Enige Wezen is het Absolute Wezen. Zo kan er niets iets bestaan van dood of einde. Ieder ding, ieder wezen bezit continuďteit, omdat het leven zich voortzet. Einde en dood zijn alleen veranderingen. De veranderingen zijn te bemerken. Aan iedere gedachte en aan ieder gevoel in het denkvermogen en ook aan ieder woord, is leven gegeven. Hoe dieper het gevoel, des te langer blijven de gedachten doorwerken. De uitwerking van de gevoelens, de gedachten, de woorden en de daden worden op een natuurlijke wijze verzorgd, gekweekt en ook vruchtdragend gemaakt; zij blijven bestaan.
Het kan onjuist zijn, wanneer iemand zich in toorn laat gaan. Volledig onbewust van de verantwoordelijkheid kunnen zich gedachten van irritatie, boosheid en afkeer ontwikkelen, dit gebeurt soms geheel achteloos. Kennen wij de ontwikkeling van de creatieve macht in onszelf? Gevoelens verkeren in buitengewone krachten. Zij werken als een batterij achter de Elementen. Winden, stormen en vulkanische uitbarstingen zijn het gevolg ervan. Ook brengen de zegenrijke gevoelens en gedachten God's genade over het zelf en de anderen.
Het is een grote zegen en ook een grote verantwoordelijkheid om van de eigen kracht bewust te zijn.
Het Koninkrijk van God is in ieder mens aanwezig.

In de Beker van Saki, op 12 augustus, is te lezen:
"Het is God die door de hand van de mens zijn voorgenomen plannen in de natuur ontwerpt en uitvoert".
Het grote vertrouwen van God, dat Hij legde op de schouders van de mensen, brengt tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid.

Tijdens de "Mystieke ervaring" van het Elementen Ritueel, vragen wij de Zegen van God, in ontzag voor Zijn grote Krachten.
Tot ziens op zaterdag 1 juni om 14.00 uur in de Universel "Murad Hassil", in Katwijk!
Sitara

Bericht 7
Mijdrecht, 1 juli 2013

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

Hier volgt een overzicht van de oefentijden van het Elementen Ritueel tijdens de Zomerschool:
13-14-15-16-17 juli om 13.30 in de tent
20 juli om 13.30 uur training in de hall
17.15 uur: broodmaaltijd voor de deelnemers aan het Elementen Ritueel
17.45 uur: training in de hall
19.30 uur: de "Mystieke Beleving" van het Elementen Ritueel

Kunnen wij alle zegeningen tellen, die ons zomaar toevallen? Zegeningen, bewust zowel als onbewust ontvangen. Hazrat Inayat Khan leert: God is liefde. Wat verwachten wij van liefde? Barmhartigheid. De barmhartigheid van God is de liefde van God. Liefde van God, die zich uitdrukt in ontelbare zegeningen, bekend en onbekend aan ons.
Hazrat Inayat Khan waarschuwde: "Menselijke wezens leven op aarde in hun schelpen en zijn meestal onbewust van alle voorrechten van het leven en daarom ondankbaar aan hun Schenker. Om de barmhartigheid van God te ontdekken, moet men zijn ogen openen, zijn hoofd opheffen uit de kleine, zelfgemaakte wereld en naar boven en naar beneden, naar rechts en links, naar voren en naar achteren kijken, teneinde God's overvloedige gaven van overal vandaan zich een weg te zien banen. Een leven lang God hiervoor te bedanken zou zelfs te kort zijn. Maar keek men alleen in zijn eigen kleine schelpje, dan zou men daarin niet de barmhartigheid van God vinden, maar kwalen, moeilijkheden, onrechtvaardigheid, verharding, harteloosheid en al het lelijke van de wereld." .

Muslihuddin Saädi, de Perzische Soefidichter uit de 13de eeuw, zegt in zijn boek Karima: "O, God, de meest Barmhartige, ik vraag U vergeving omdat ik zo beperkt ben en in dit leven van begrenzing steeds weer de neiging heb om mij te vergissen." Zijn eerste les is, dat de mens deze beperkte toestand zal herkennen, om zich te realiseren, dat het juist deze beperking is, die de aanleg tot vergissen voortbrengt. En tegelijkertijd oppert hij, dat het de meest innerlijke wens van iedere ziel is om boven de beperkingen uit te rijzen en vrij van fouten en zonden te blijven en de Goddelijke liefde te zoeken. De ziel verlangt er naar alle zegeningen te waarderen om op te rijzen tot het ideaal van menselijkheid. In de eerste les van zijn boek: Karima geeft Saädi aanwijzingen om dankbaar te zijn, dankbaarheid te aanvaarden en te laten blijken. Hij geeft de les van dankbaarheid en verdraagzaamheid aan allen, groot en klein, in de wereld.
Saädi bepleit ook om dankbaarheid te tonen voor de liefde en vriendelijkheid van de vader en de moeder, van de vriend en van de naaste. Dit door allereerst het hoofd te buigen voor God en Hem te danken voor alle ontvangen zegeningen en voorrechten.

Tijdens de "Mystieke Ervaring" van het Elementen Ritueel, bidden wij tot God, in eerbied voor Zijn grote Krachten, om boven onze begrenzingen uit te rijzen en Zijn zegeningen te onderkennen.

Tot ziens op 20 juli in de Universel "Murad Hassil", te Katwijk, Sitara

Bericht 8
Mijdrecht, 5 oktober 2013
Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 1 maart 2014 om 14:00 uur in de Ashrama te Naarden, op zaterdag 12 april 2014 en op zaterdag 7 juni 2014 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk.

In het Elementen Ritueel ervaren wij de betekenis en de invloed van de Elementen. Dit heeft betrekking op het geestelijk, maar ook op het dagelijks leven. Ook in de seizoenen zien we de invloed van de elementen terug.

Nu is het herfst.
• De dagen worden steeds korter, het is minder lang licht. De zon schijnt minder fel. Van elk uurtje zon genieten we nu meer dan anders. Het wordt frisser. De invloed van het element Vuur is duidelijk minder. De straling van de zon heeft (hier) haar werk gedaan;
• Het element Lucht daarentegen krijgt steeds meer de overhand. Het waait meer en heviger. De wind is dikwijls stormachtig of koud. Bladeren en vruchten worden van de bomen geschud;
• Maar ook het element Aarde lijkt op zijn hoogtepunt. Rijpe vruchten en noten hangen volop aan bomen en struiken en paddenstoelen schieten de grond uit. Mij bekomt dan altijd weer het gevoel van dankbaarheid om die overvloed aan Aardse gaven;
• Daarnaast merken we ook weer meer van het element Water. Spinnenwebben in ochtenddauw. De dagen beginnen vaak met mist, die langzaam optrekt. De zon is regelmatig waterig. Een paraplu kan handig zijn, al zorgen die buien na een droge periode weer voor het benodigde water op grasland, tuin- en landbouwgronden.
Uit bovenstaande blijkt wel dat de invloeden van de verschillende elementen met elkaar samenhangen en een evenwichtig geheel vormen in de hele schepping.

Hazrat Inayat Khan zegt in zijn Natuurmeditaties:
“O Schepper, Gij zijt verborgen in Uw wonderschone schepping” en “U kent al mijn noden en U zal ze vervullen.” Het element Ether stroomt door alles heen.
Tot ziens op 1 maart 2014 tijdens de verdiepingsmiddag Elementen Ritueel om 14.00 uur in de Ashrama te Naarden!

Daulat Rosdorff

Bericht 9
Mijdrecht, 5 november 2013
Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 1 maart 2014 om 14:00 uur in de Ashrama te Naarden, op zaterdag 12 april 2014 en op zaterdag 7 juni 2014 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk.

Pas volgde ik de workshop ‘Kijk op jezelf en je kinderen(/anderen)’. De workshop richt zich op de communicatiestijl die het beste bij je past en hoe je die aansluit bij de behoeften van je kinderen(/anderen). Hierbij wordt de DISC methode toegepast die staat voor verschillende communicatiestijlen c.q. opvoedingsstijlen: Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus.
Kwaliteiten/Eigenschappen Communicatiestijlen
Dominant
Daadkrachtig
Snel
Besluitvaardig
Nemen leiding
Invloed
Positief
Emotioneel
Praters
Interactief
Consciëntieus
Gericht op details
Gericht op kwaliteit
Gericht op ‘zo hoort ‘t’
Gericht op verbeteren
Stabiel
Gericht op ondersteunen
Kan goed luisteren
‘Hotelmama/-papa’
Dienstbaar (loyaliteit/trouw)
Daar zag ik de relatie met de Elementen Aarde, Water, Vuur en Lucht en Ether.
Kwaliteiten/Eigenschappen Elementen
Vuur
Vurigheid/boosheid
Buitengewoon plooibaar
Aanpassingsvermogen
Omschakelingsvermogen
Lucht
Geďnspireerd
Humorvol/vreugdevol
Beweeglijk
Gericht op geluk
Aarde
Voorzichtig/angstig
Stijf/onbuigzaam
Identificatie met ‘dingen’
Verbonden met ego
Water
Goed geheugen
Helder denkvermogen
Plooibaar
Gedienstig
In het Element Ether zijn alle andere Elementen vertegenwoordigd. De eigenschappen van Ether zijn medegevoel, liefdevol, inzicht en vrede. “In het fysieke wezen van iedereen is een bepaald Element overheersend en de andere Elementen in meer of mindere mate. Hiervan hangen ieders gewoonten en verlangens af.” “Als de ademhaling verandert van het ene naar het andere element, veroorzaakt dat een neiging tot een zekere emotie. Naar gelang de kracht in ons zullen we toegeven aan een onhandelbare expressie of deze controleren.” Door kennis van de Elementen zijn we meester van onszelf.
Tot ziens op 1 maart 2014 tijdens de verdiepingsmiddag Elementen Ritueel om 14.00 uur in de Ashrama te Naarden!

Daulat Rosdorff

Bericht 10
Mijdrecht, 5 december 2013
Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 1 maart 2014 om 14:00 uur in de Ashrama te Naarden, op zaterdag 12 april 2014 en op zaterdag 7 juni 2014 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl

December lijkt vooral de maand van het element Water en het element Ether.

Het Element Water in december:
Op 5 december vieren we Sinterklaas. Sint-Nicolaas of de heilige Nicolaas van Myra, geboren in 280, was bisschop in Myra een plaatsje in de zuidelijke kuststreek van Turkije. Hij stierf op 6 december 342. Volgens de legenden schonk hij vele giften o.a. aan arme kinderen. Hij toonde de eigenschap van dienstbaarheid die aan het element Water wordt toegeschreven.

Maar ook Jezus wordt op verschillende manieren geassocieerd met het element Water. Jezus werd geboren in het Vissentijdperk (± - 140 voor Christus tot ± 2000 na Christus). Het sterrenbeeld Vissen is een Waterteken. Zo staat het christelijke symbool van de vis of de Ichthus voor Jezus Christus, Zoon van God. Jezus stelde zijn hele leven ten dienste van God en de mensheid.
Natuurlijk kennen wij het verhaal van Jezus die op het Water liep. Dit betekent dat hij midden in het leven stond, maar ook daarboven uitsteeg. Ook gaf Jezus de mensen brood en vis te eten, symbolen voor het leven (net als voor water) en wijsheid. Jezus was een en al barmhartigheid.

Het Element Ether in december:
Met Kerstmis wordt het feest van het Licht gevierd. De Goddelijke straling die zich met de geboorte van Jezus op aarde manifesteerde. Toen zei een engel tegen de herders in het veld: “Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David voor jullie een redder geboren. Hij is de Messias, de Heer.” Even later prees een groot hemels leger God met de woorden: “Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.”
Jezus volgde volledig het pad van God. Hij was het Licht van God. Hij kende zowel het grote verdriet, het lijden van de mensheid, alsook de grote vreugde, de blijdschap van de nabijheid van God. Beide eigenschappen van het Element Ether. Juist ook aan het einde van zijn leven kijkt Jezus met vreugde uit naar het weerzien met zijn Vader.

Tot slot kunnen we niet voorbij aan het verlichte aspect liefde, dat terugkomt in alle Elementen: “Al sprak ik de talen van alle mensen en die van de engelen - had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal. Al had ik de gave om te profeteren en doorgrondde ik alle geheimen, al bezat ik alle kennis en had ik het geloof dat bergen kan verplaatsen - had ik de liefde niet, ik zou niets zijn. Al verkocht ik mijn bezittingen omdat ik voedsel aan de armen wilde geven, al gaf ik mijn lichaam prijs en kon ik daar trots op zijn - had ik de liefde niet, het zou mij niet baten.”
Tot ziens op 1 maart 2014 tijdens de verdiepingsmiddag van het Elementen Ritueel om 14.00 uur in de Ashrama te Naarden!

Daulat Rosdorff

    © Copyright 2024