Sufi Gevleugeld Hart met Elementen Ritueel pentagram
Nederlandse versie English version Version francaise Deutsche version
Soefi Elementen Ritueel
Soefi Elementen Ritueel
de vijf Elementen
De vijf scheppingskrachten
Aarde
Water
Vuur
Lucht
Ether
choreografie
procedure
binnenkomst van de mannen
binnenkomst van de vrouwen
ervaring elementen
kakafonie
wervelen
wazifa
uitleg
eerste onderdeel
tweede onderdeel
derde onderdeel
vierde onderdeel
vijfde onderdeel
zesde onderdeel
symboliek
onderdelen
mogelijkheden
betekenis
symboliek van de elementen
boodschap
schema
vijf aspecten
thema's
innerlijke school
adem
zelfbeheersing
goddelijk licht
geest & stof
oorlog & vrede
afstemming
medepelgrim
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
zomerschool
voordracht
correctie
zelf doen
de kunst van de persoonlijkheid
geleide Elementen meditatie
beeldmateriaal
1994
1999
2003
2006
2011
agenda
soefi agenda
links
zoek
contact us
colofon
 
Vuur
Bericht 1
Mijdrecht, 5 januari 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 25 februari 2017 om 14:00 uur in de Ashrama te Naarden, op zaterdag 22 april 2017 en op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl.

Toen Hidayat Inayat-Khan nog een jongen was, vertelde Hazrat Inayat Khan zijn zoon een droom, waarin hij een vorm van een Elementen Ritueel voor zich had gezien. Hij uitte toen de wens dat een ritueel op basis van de vijf Elementen een werkelijkheid zou worden. Later leerde Inayat hem, zijn broer en zusjes de stappen van de Elementen. Heilige stappen die al in de tijd van Zoroaster naar overlevering werden gebruikt. Exact deze stappen worden nu in het Soefi Elementen Ritueel toegepast. De Houdingen, Tonen, Kleuren, Wazifa’s, en Sura’s, gebaseerd op o.a. rituelen uit het oude Perzië, oude Egypte en verschillende Soefi ordes, zijn in 1989 in opdracht van Hidayat Inayat-Khan toegevoegd. Dit heeft geleid tot de choreografie van het Elementen Ritueel in de huidige vorm.

“Het Soefi Elementen Ritueel zal altijd blijven. Het Ritueel omvat het gehele leven, van het begin tot het einde. De brandende kaarsen van de vijf Elementen wijzen op het Goddelijke Licht. Tegelijkertijd valt de verbinding naar de oude mystieke tradities als belangrijk onderdeel van het Elementen Ritueel te ontdekken. Het Ritueel heeft een sobere opzet. Het geeft inzicht in (de kenmerken van) de Elementen en maakt de deelnemers bewust van het innerlijk leven. Een perfecte Uitvoering van het Elementen Ritueel is een dienst aan God en wordt uitgevoerd in de geest van Murshid Hazrat Inayat Khan.”1

ElementStapToonKleurWazifaSuraKenmerk2
Aarde2AGeelJelal JemalOh All Productive Mother Earth, we humbly offer our homage to TheeOplettend
Water3AGroenLatifaOh All Purifying Water, we willingly offer our homage to TheeGoede wil
Mannen4F-noot laagBruin met gekleurd koordBis mil lah el-Ham dulel lah We Invoke the Presence of God
Vuur5IRoodIkwan ul SafaOh All Consuming Fire, we wholeheartedly offer our homage to TheeIJver
Lucht6UBlauwYa Shafi Ya Kafi Oh All Pervading Air, we gladly offer our homage to TheeBlijdschap
Ether7OEGrijsIsq Allah Mabud Allah Oh Ether, Essence of All, we passively offer our homage to TheeVrede

Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl.

Graag tot ziens op zaterdag 25 februari 2017 om 14:00 uur in de Ashrama tijdens de bijeenkomst van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel te Naarden, op zaterdag 22 april 2017 en op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk! Schrijf de (oefen)data alsjeblieft in je agenda!


Dat ook jouw droom werkelijkheid mag worden! Hartelijke groeten, Daulat Rosdorff

1 Vertaling, naar de brief van Sitara Rosdorff aan Pir-O-Murshid Hidayat and Aziza, 26 mei 1998;
2 Zie ook voor kenmerken: o.a. maandbrief 5 december 2014 en maandbrief 5 november 2016


Bericht 2
Mijdrecht, 5 februari 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

Op zaterdag 25 februari 2017 van 14:00 tot 17:00 uur vindt de jaarlijkse verdiepingsmiddag van het Elementen Ritueel plaats. Het thema van deze bijeenkomst is: Wat zijn de eigenschappen en bijbehorende valkuilen van mijn Element?

Het programma van deze middag ziet er als volgt uit:

 1. Inleiding (Welkom; Aanroep; External Zikr; Toelichting op de middag)

 2. Ademhalingsoefeningen

 3. Korte lezing: Wat zijn de eigenschappen en bijbehorende valkuilen van mijn Element?

 4. Afstemming op de vijf Elementen (Zingen van de Wazifa’s van de Elementen begeleid door muziek)

 5. Vragenlijst: Wie ben ik op basis van de vijf Elementen? (Test Persoonskenmerken en kernkwaliteiten van de vijf Elementen)

 6. Thee/koffie + lekkers

 7. Bespreking: Wie ben ik op basis van de vijf Elementen? (Uitkomst test Persoonskenmerken en kernkwaliteiten van de vijf Elementen)

 8. Dit is niet mijn lichaam, dit is de tempel van God (Dansen van eigen Element n.a.v. uitkomst test op gezongen Wazifa, langzaam overgaand in het Wervelen begeleid door muziek)

 9. Afsluiting (gebed: Khatum)

Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Het Elementen Ritueel is de Weg naar de Ziel. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl.

Graag tot ziens op zaterdag 25 februari 2017 om 14:00 uur in de Ashrama tijdens de bijeenkomst van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel te Naarden, op zaterdag 22 april 2017 en op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk! Schrijf de (oefen)data alsjeblieft in je agenda!


Dat wij door het Elementen Ritueel de weg naar ons Zelf mogen ervaren! Hartelijke groeten,

Daulat Rosdorff

Bericht 3
Mijdrecht, 5 maart 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 22 april 2017 en op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl. Hieronder volgt een gedeelte uit de voordracht over ‘Wat zijn de eigenschappen en bijbehorende valkuilen van mijn Element?’ tijdens de verdiepingsmiddag op 25 februari jl.

Niet zo lang geleden kreeg ik ‘Het boek van Vreugde’¹ van Zijne Heiligheid de Dalai Lama (DL) en Aartsbisschop Desmond Tutu (DT) onder ogen. Ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de Dalai Lama reisde Desmond Tutu naar Dharamsala om samen dit boek te maken als cadeau voor iedereen. Ze kijken terug op hun lange en veelbewogen levens en geven antwoord op de belangrijke vraag: hoe kunnen we vreugdevol leven ondanks het verdriet en de tegenslagen die bij het leven horen? Deze twee vrienden, de één een boeddhist en de ander een christen bespreken samen: de aard van ware vreugde, de obstakels op de weg naar vreugde, zoals angst, stress, zorgen, frustratie, woede, verdriet, pijn, wanhoop, eenzaamheid en afgunst en de peilers van vreugde, zoals perspectief, nederigheid, acceptatie, vergeving, dankbaarheid, compassie en edelmoedigheid.

Ik zag in het boek veel overeenkomsten met het Soefisme en het Elementen Ritueel. Zo zegt de Dalai Lama: “Er zijn zoveel verschillende gemoedstoestanden – de gedachten en gevoelens die we elke dag ervaren – en sommige van deze gedachten en emoties zijn schadelijk, om niet te zeggen giftig, terwijl andere gezond en helend zijn. De eerste categorie veroorzaakt veel onrust en mentale pijn. De laatste brengt ware vreugde.” De Aartsbisschop voegt hieraan toe dat er dingen zijn die je kunt oefenen, kunt veranderen, maar we moeten ons niet voor onszelf schamen. Hij zegt: “Omstandigheden kun je het beste aanvaarden zoals ze zijn, want als er omstandigheden zijn die je niet kunt veranderen, heeft het geen zin met je kop tegen de muur te bonken, daar krijg je alleen maar hoofdpijn van. Dit is het dal van groei en ontwikkeling.” Beide mannen zijn het erover eens dat we door onze houding aan te passen invloed kunnen uitoefenen op het effect dat ze hebben op ons leven.
Ook toen ik de binnenflap las, moest ik denken aan het Elementen Ritueel. Hier staat: “Tijdens deze bijzondere week toonden ze met hun eigen uitbundigheid, compassie en humor hoe vreugde kan groeien van een voorbijgaande emotie tot een blijvende, solide levenshouding.” De Dalai Lama legt uit: “Mentale weerbaarheid is niets anders dan de destructieve emoties leren te vermijden en de positieve emoties te ontwikkelen.” “De oppervlakte van de oceaan bestaat uit hoge golven, maar diep onder de zeespiegel is het volkomen kalm. Als wij weten hoe we mentale weerbaarheid kunnen ontwikkelen is dit voor ons ook mogelijk.” Hazrat Inayat Khan zegt hierover: “Het Water symboliseert de oceaan, waarin zo vele golven zijn, maar toch het is één oceaan. De doop betekent onderdompeling in de spirituele oceaan, de Geest van God. Als niets worden, in de liefde van God, in de kennis van God en in de realisatie van God. Vanaf die tijd begrijpt men de betekenis van het gezegde: ‘Ik besta niet meer als mijzelf, als een aparte entiteit; en toch besta ik en dit bestaan is het bestaan van God.’² Dit wordt ook bedoeld met de woorden: “Niet ik, maar Gij in mij” of “Dit is niet mijn lichaam, dit is de tempel van God.”

In het hoofdstuk ‘Compassie’, één van de peilers van vreugde, staat: “Het doel van de verschillende religies is het bevorderen en versterken van liefde, van compassie. Deze betrokkenheid bij andere mensen is instinctmatig, maar wel iets wat we moeten leren.” Zoals Hazrat Inayat Khan zei: “De mens is het zaad van God”³, zo wijst de Dalai Lama erop dat we allemaal de drager zijn van ‘het zaad van compassie’. “Het is een kwaliteit die ontwikkeld moet worden. We kunnen leren het toe te passen door onze zorgradius uit te breiden tot een steeds grotere kring. Compassie draagt alle overige deugden in zich. Compassie zet het empathische gevoel om in daden van edelmoedigheid, gulheid en andere onbaatzuchtige uitingen.” Beide mannen (DL en DT) zijn er allebei diep van overtuigd dat spirituele oefening de grond onder hun bestaan was. Dat ondersteunde hen en gaf hun kracht.

Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Het Elementen Ritueel is de Weg naar de Ziel. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl. Graag tot ziens op zaterdag 22 april 2017 en op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil tijdens de bijeenkomst van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel te Katwijk! Schrijf de (oefen)data alsjeblieft in je agenda!

Dat wij door het Elementen Ritueel de weg naar ons Zelf mogen ervaren!,

Daulat Rosdorff

¹ Desmond Tutu, Douglas Abrams, Het boek van vreugde, HarperCollins, 2016;
² Khan, Hazrat Inayat, The Unit of Religious Ideals, Volume IX, Jesus, Baptism, p. 188;
³ Khan, Hazrat Inayat, Sufi Teachings, Volume VIII, Man the Seed of God, p. 125 - 126

Bericht 4
Mijdrecht, 5 april 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 22 april 2017 en op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl.

Optimisme is één van de eigenschappen van het Element Vuur (zie maandbrief 5/11/16). In het radioprogramma ‘De Optimist’ gaf psychiater Witte Hoogendijk, co-auteur van het boek ‘Van Big Bang tot Burn Out’ op 20 maart jl. tips tegen stress. Een optimist is volgens hem iemand die actief bezig is met een probleem. Hij noemt een aantal stappen om stress te verhelpen: “1. Kijk naar de veroorzaker van de stress (de stressor), die je uit kan zetten. Letterlijk door bijvoorbeeld je mobieltje af en toe uit te zetten, maar ook figuurlijk door in je hoofd te kiezen waar je aan denkt door een gedachtestop toe te passen. Dan moet je een andere gedachte die je in reserve hebt daarvoor in de plaats te zetten. Soms is daar mindfullness voor nodig of andere vormen van therapie; 2. De lichamelijke reactie die we hebben op de stressor is een oeroude evolutionaire reflex. Daar hebben we nu niets meer aan. Leg het naast je neer. Neem het met een korreltje zout. Dat kan een relativering geven van dat gevoel; 3. Kijk naar welk mensbeeld je hebt, je maatschappijbeeld van hoe je naar stress kijkt. De meeste mensen denken dat ze alleen staan met hun problemen, want ze zien op social media en op tv dat iedereen gelukkig is en succes heeft. Maar dat is natuurlijk onzin, want iedereen heeft die gevoelens die jij ook hebt. Het is ook meer een probleem van de soort dan van het individu en daarom ben jij niet de enige die er last van heeft. Die gedachte kan troost geven; 4. Als dat allemaal niet helpt, kan je nog gaan praten met een goede vriend. Niet één van je 1000 Facebookvrienden, maar één van je drie echte vrienden. Als dat niet helpt kan je het boek lezen en als dat niet helpt, kan je een professional vragen om hulp.” Gelukkig kennen wij ook de soefi-boodschap.

Wat zegt Hazrat Inayat Khan over optimisme? Optimisme is het resultaat van liefde, optimisme komt van God. Pessimisme daarentegen komt voort uit de menselijke geest. Twijfel geeft een pessimistische houding. Men vraagt zich af: "Zal het of zal het niet? Heb ik het goed of verkeerd? Ben ik op de goede weg of de verkeerde weg? Zal ik slagen in het leven of niet? Zullen de omstandigheden beter of slechter worden?” Zolang de mens God niet ziet, kijkt hij niet omhoog. Hij kijkt alleen naar de aarde en zoekt daar zijn steun. De grote les die de gezegenden de mensheid hebben geleerd is om hun visie te verhogen en het geloof te vinden in iets dat vrij is van alle twijfel. Pessimisme en optimisme zijn dus twee verschillende houdingen: de een kijkt naar beneden, de ander kijkt naar boven. Voor degene die optimistisch is, maakt het niet uit als iets uiteindelijk niet goed komt. Hij ziet het als een kans. Want wat is het leven? Het leven is een kans en voor de optimistische persoon is deze gelegenheid een belofte, terwijl het voor de pessimistische persoon een verloren kans is. Het is niet dat de Schepper ervoor zorgt dat de mens de kans verliest, maar het is de mens zelf die er niet in slaagt om de kans te grijpen. Optimisme vertegenwoordigt de spontane stroom van liefde; optimisme vertegenwoordigt ook het vertrouwen in de liefde. Is er een grotere hulp bij verdriet, ongeluk of wanneer elke situatie in het leven donker lijkt, dan de geest van optimisme die weet dat alles goed zal zijn? Het is niet overdreven om te zeggen dat de geest van God komt ter redding van de mens in de vorm van de optimistische geest. De grootste beloning die er kan zijn in de wereld is de geest van optimisme, terwijl de grootste straf die kan worden gegeven aan de mens voor zijn ergste zonde pessimisme is. In de voortdurende strijd van het leven komt degene die door alles heen volhardt er uiteindelijk zegevierend uit. Wat pech brengt in dit leven, in deze strijd, is een pessimistische houding en wat de mens helpt de strijd van het leven te overwinnen, hoe moeilijk ook, is een optimistische houding. Optimisme is goed, zolang de ogen open zijn, maar zodra de ogen zijn gesloten, kan optimisme gevaarlijk zijn.

Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Het Elementen Ritueel is de Weg naar de Ziel. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl. Graag tot ziens op zaterdag 22 april 2017 en op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil tijdens de bijeenkomst van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel te Katwijk! Schrijf de (oefen)data alsjeblieft in je agenda!

Dat wij ons met vertrouwen in Gods liefde door optimisme van het Vuur-element mogen laten leiden!,

Daulat Rosdorff


Bericht 5
Mijdrecht, 5 mei 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De volgende bijeenkomst van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel is op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl.

In aansluiting op het onderwerp van de vorige maandbrief over optimisme gaan wij nu dieper in op hoe om te gaan met de strijd van het leven.

In De Alchemie van het Geluk van Hazrat Inayat Khan staat: “In deze voortdurende strijd van het leven behaalt tenslot-te hij de overwinning die door alles heen standvastig blijft. Als iemand, alhoewel begiftigd met kracht en begrip, de strijd opgeeft door gebrek aan hoop en moed, heeft hij verloren. Wat ons in dit leven, in deze strijd tegenspoed be-zorgt, is een pessimistische houding; en wat een mens in deze strijd van het leven, hoe zwaar die ook moge zijn, helpt overwinnen, is een optimistische houding. Sommigen in deze wereld kijken met pessimisme naar het leven, denken-de dat het blijk geeft van inzicht wanneer men de donkere kant van het leven ziet. Tot op zekere hoogte is het heil-zaam ook de moeilijke kant te zien, maar de psychologische wet is nu eenmaal zo, dat de geest wanneer hij eenmaal onder de indruk komt van de moeilijkheid van een situatie, hoop en moed laat zakken. Iemand vroeg mij eens of ik het leven bekeek met een pessimistische houding dan wel of ik een optimist was. Ik zei: “een optimist met open ogen.””

“Leven wil zeggen voortdurende strijd; daarom hangt ons slagen, ons niet slagen, ons gelukkig en ons ongelukkig voor een groot deel af van onze kennis van die strijd. Wat wij ook doen in dit leven, wat ons beroep moge zijn, hoe groot ook onze kennis, indien de strijd van het leven ons niet bekend is, missen wij de allerbelangrijkste kennis. Waar-in bestaat deze kennis van de strijd van het leven? Ze omvat de kennis van oorlogvoering, hoe wij moeten vechten en hoe vrede sluiten. De mens is dikwijls geneigd tot de fout partij te kiezen, of voor oorlog of voor de vrede. In deze tijd schijnt men in de kennis van oorlogvoering vorderingen te hebben gemaakt; maar daar staat tegenover dat de kennis van de vrede afwezig is; de volledige kennis van oorlogvoering omvat echter zowel de kennis van de strijd als van de vrede. Deze kan volgens de mystici worden geleerd door te strijden met zichzelf en door vrede met de eigen ziel tot stand te brengen. Het leven van een individu verschilt niet zo veel van dat van de wereld. Het eigen huis van een individu is niet anders dan dat van de wereld. Het lichaam, het denkvermogen en de geest van een individu vormen het ganse heelal. Daarom is de bestudering van zijn eigen leven en zijn eigen zelf van het allergrootste belang.

Waarom is het leven een voortdurende strijd? Het gehele scheppingsproces begon zo. Volgens de wetenschap ont-staat licht door wrijving. Het is de ene macht die tegen de andere strijdt; en die twee verschillende krachten die tegen elkaar botsen brengen een gevolg voort, en dat gevolg kan met in werkelijkheid leven noemen. … Zoals in de Koran staat dat de wereld werd geschapen uit de duisternis, zo komt ook de wijsheid voort uit onwetendheid. En de beste kennis is niet alleen kennis van alles wat goed en mooi, wat harmonieus en vredig is, maar ook de kennis van de oorzaken die achter alle conflicten en alle strijd liggen die men in het leven heeft te trotseren. De reden waarom de mens deze kennis gewoonlijk mist is dat hij, voor een conflict staande, direct wil vechten in plaats van eerst te willen leren hoe hij moet vechten. En wie ten strijde trekt in het leven zonder eerst de kennis van oorlogvoering te hebben opgedaan, verliest tenslotte. Maar wie zich eerst over deze strijd in het leven laat onderrichten en daarvan de reden en de oorzaken kent, is beter toegerust om de strijd van zijn leven aan te gaan. Christus duidde op dit geheim toen hij zei: “Weersta de boze niet.” … In plaats van een einde te willen maken aan de strijd van het leven, of zich te verzetten tegen vrede, zou men kennis moeten verzamelen omtrent het leven en daardoor tot die wijsheid komen, die het doel van het leven is.”

In de volgende maandbrief meer over hoe om te gaan met de strijd van het leven.

Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Het Elementen Ritueel is de Weg naar de Ziel. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl. Graag tot ziens op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil tijdens de bijeenkomst van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel te Katwijk! Schrijf de (oefen)datum alsjeblieft in je agenda!

Dat wij door het Elementen Ritueel kennis van het leven en het eigen zelf mogen krijgen!,

Daulat Rosdorff

Bericht 6
Mijdrecht, 5 juni 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De volgende bijeenkomst van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel is op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl.

Het vervolg op de maandbrief van april jl. met als thema ‘Hoe om te gaan met de strijd van het leven?’1:

“Hoe strijd de Soefi? Hij vecht met macht, met begrip, met open ogen en met geduld. Hij kijkt niet naar het verlies: wat verloren is, is verloren. Hij denkt niet aan de pijn van gisteren; gisteren is voor hem voorbij. Alleen als een herinnering aangenaam is, houdt hij deze vast, want dat is een steun op zijn weg. … ”2
“In deze strijd heeft men een batterij nodig: die batterij is wilskracht. In deze strijd zijn wapens nodig: die wapens zijn de gedachten en handelingen die psychologisch naar succes leiden. … De ware strijder is hij die uithoudingsvermogen heeft, die een grote mate van verdraagzaamheid bezit, wiens hart groot genoeg is om alle dingen te verwerken, wiens geest ver genoeg reikt om alle dingen te begrijpen, wiens behoefte het is anderen te begrijpen en hen te helpen begrijpen. … Er moet een evenwicht zijn tussen gevoeligheid en wilskracht. Wilskracht moet ons in staat stellen alle invloeden, omstandigheden en aanvallen te verdragen die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op ons afkomen. Gevoeligheid moet ons in staat stellen het leven te voelen, te waarderen en de schoonheid ervan te beleven. … Men moet het evenwicht vinden tussen kracht en wijsheid.”3

“Men moet niet vergeten, dat men zich op het pad van bereiking eerst sterk genoeg moet voelen om de last van wat men wenst te bereiken te dragen. De wijsheid die men ziet werken achter de natuur is zodanig dat alles en iedereen het gewicht zal dragen dat het verduren kan. Heel vaak overtreft de ambitie van de mens zijn macht of wijsheid. Alvorens te bedenken of hij recht heeft op iets of niet, probeert hij om het te bereiken; dit is wat zeer vaak mislukking veroorzaakt. De mens moet eerst het recht hebben om te krijgen wat hij wil hebben; dit maakt het gemakkelijk voor hem om te krijgen wat hij wil bereiken, en trekt hij naar hem toe wat hij wenst aan te trekken.”4

“Er lijkt … in alle richtingen van het leven een individualistische zienswijze te heersen. Waar zal een dergelijke tendens eindigen? Waar zal dit de mensheid brengen? Als iedereen denkt dat hij het betere van een ander moet krijgen, waar zal dan de harmonie en vrede zijn waarnaar iedereen verlangt, ongeacht tot welk ras of religie men behoort? Ongetwijfeld is deze situatie tot stand gebracht door langdurig materialisme en commercialisatie, die elke ziel de geest van competitie en rivaliteit heeft geleerd. Waarbij het hele leven van ieder in beslag genomen wordt door het beschermen van zijn eigen belangen en het proberen om het beste te nemen in het leven voor zichzelf. Het leven is een voortdurende strijd en maar één ding kan deze strijd verlichten: aandacht voor anderen, wederkerigheid en onbaatzuchtigheid in plaats van egoïsme. Met egoïsme als centraal thema zal de vooruitgang van de wereld nooit leiden tot het verlangen en het doel van de ziel. Het zal leiden tot vernietiging. Eens was de oproep om het eigen belang te bewaken; nu is het moment gekomen voor de mensheid om een boodschap te krijgen van begrip en aandacht voor elkaar, aangezien individuele vrede en geluk afhangen van de vrede en het geluk van de hele mensheid.”5

“Het meest aanbevelenswaardige in het leven is gevoelig genoeg te zijn om het leven en zijn schoonheid te voelen en te waarderen, maar tegelijkertijd te bedenken dat onze ziel goddelijk is en dat al het andere er vreemd aan is, dat alle aardse dingen vreemd zijn aan onze ziel. Zij behoren onze ziel niet te raken. … Daarom zou onze geest niets anders moeten vasthouden dan schoonheid, dan alles wat schoon is. Want men kan God zoeken in Zijn schoonheid, al het andere moet men vergeten. Door dit elke dag te oefenen, door te vergeten wat onaangenaam en lelijk is en alleen te onthouden wat mooi is en geluk geeft, zal men alle geluk dat er is tot zich trekken.”6

Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Het Elementen Ritueel is de Weg naar de Ziel. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl. Graag tot ziens op zaterdag 17 juni 2017 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil tijdens de bijeenkomst van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel te Katwijk! Schrijf de (oefen)datum alsjeblieft in je agenda!

Dat wij door het Elementen Ritueel kracht en wijsheid mogen ontwikkelen om de strijd van het leven aan te gaan!,

Daulat Rosdorff

1 Inleiding tijdens de bijeenkomst van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel 22 april 2017;
2 Khan, H.I., Alchemie van het Geluk, Levensstrijd (1), p. 96;
3 Khan, H.I., Alchemie van het Geluk, Het leven, een voortdurende strijd (2), p. 87 – 90;
4 Khan, H.I., Vol. 6, The Alchemy of Happiness, The Path of Attainment (2), p. 203;
5 Khan, H.I., Vol. 9, The Unity of Religious Ideals, The Sufi Message, p. 248;
6 Khan, H.I., Alchemie van het Geluk, Het leven, een voortdurende strijd (2), p. 90.

Bericht 7
Mijdrecht, 5 juli 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De nieuwe bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel in de Ashrama te Naarden en de Universel Murad Hassil te Katwijk worden z.s.m. doorgegeven. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl.

In het Elementen Ritueel is muziek een belangrijk aspect.1 Door de Tonen, Wazifa’s, Sura’s en muzikale begeleiding (drums, cd’s, fluit) worden de vibraties van de vijf Elementen tot leven gebracht. Deze vibraties of levenskrachten worden tijdens de uitvoering van het Elementen Ritueel verenigd en leiden tot harmonie, waardoor het gevoel van liefde ontwaakt.

“Ware harmonie van muziek komt uit de harmonie van de ziel. Muziek kan dan alleen echt worden genoemd en alle zielen raken. … Alle problemen in de wereld en alle rampzalige resultaten komen voort uit het gebrek aan harmonie. Dit toont dat de wereld harmonie meer dan ooit nodig heeft. ….Wanneer iemand muziek leert, is het niet nodig om musicus of een bron van plezier en vreugde voor zijn medemens te worden. Nee! Door muziek te spelen, ervan te houden en er naar te luisteren zou hij muziek in zijn persoonlijkheid moeten ontwikkelen. Het ware gebruik van muziek is om muzikaal te worden in je gedachten, woorden en daden. Harmonie wordt het beste gegeven door het in het eigen leven te produceren.”2

In ‘De mystiek van geluid’ van Hazrat Inayat Khan staat: “Zowel geluid als kleur hebben hun uitwerking op de menselijke ziel volgens de wet van harmonie. Toon heeft een koude of warme uitwerking, overeenkomstig zijn Element, omdat alle Elementen gevormd zijn uit verschillende graden van trillingen. … Daar het geopenbaarde gevormd is uit trillingen zijn de planeten de primaire openbaring, terwijl iedere planeet haar eigen toon heeft; ieder noot vertegenwoordigt daarom één planeet. Ieder individu heeft dus een hem eigen noot, die overeenstemt met zijn geboorteplaneet; om deze reden spreekt een bepaalde toon tot een bepaalde persoon overeenkomstig de graad van zijn evolutie. Ieder Element heeft zijn eigen geluid, in het fijnere Element verwijdt de kring van het geluid zich en in het grovere wordt zij beperkt….
Hazrat Inayat Khan geeft een prachtig overzicht van de Kenmerken van het Geluid van de Elementen:

ElementenAardeWaterVuurLuchtEther
Toonhoogteoppervlaktediephooggolvendbasis, ondertoon
Vormsikkelslangachtigkronkelendzigzagalle
Kleurdonker, dofgroenroodblauwalle
Manifestatiein verschil en verscheidenheidbulderende zee, stromend water, bergbeken, motregen, stortregen, water uit kruik in potdonderslag, vulkanische uitbarsting, laaiend vuur, voetzoekers, klappers, buksen, geweren en kanonnen stormen, gierende wind, fluisterende morgenbriesallesdoordringend, ongehoord
Invloed trilling, werkzaamheid en beweging in lichaam verzachtend en levendig, verbeelding, fantasie, droom, genegenheid en emotie scheppendangstaanjagend brekend, wegvagend, doordringend, wakkert vuur van hart aan, levend, wekt vervoeringextase, verlichting, rust, onbevreesdheid, vervoering, vreugde en openbaring
Instrumentsnaar- en slaginstrumentenjalatarangblaasinstrumenten (hout, koper of bamboe)menselijke lichaam
© Soefi Elementen Ritueel 2017

De Aarde heeft verschillende aanzichten van schoonheid en ook verscheidenheid in haar geluid. De toonhoogte van de Aarde ligt aan de oppervlakte, haar vorm is een sikkel en haar kleur is donker en dof en veroorzaakt een trilling, een werkzaamheid en beweging in het lichaam. Alle snaar- en slagin-strumenten, zoals de trommel, cymbaal enz. geven het geluid van de Aarde weer.
Het geluid van Water is diep, zijn vorm slangachtig, zijn kleur groen en het wordt het beste gehoord in het bulderen van de zee. Het geluid van stromend water, van bergbeken, het geluid van motregen en stortregen, het geluid van Water dat uit een kruik in een pot gegoten wordt, …, zij alle hebben een verzachtende en levendige uitwerking en een neiging om verbeelding, fantasie, droom, genegenheid en emotie te scheppen. Het instrument ‘Jalatarang’ is een reeks van porseleinen schalen of glazen, verschillend van grootte, die naar de gewenste toonladder met Water zijn gevuld; meer Water verlaagt en minder water verhoogt de toon. Deze instrumenten hebben een ontroerende invloed op de emoties van het hart.
Het geluid van Vuur is hoog van toon, zijn vorm kronkelend en zijn kleur rood. Het wordt gehoord in de donderslag en in een vulkanische uitbarsting, in het geluid van een laaiend Vuur, in het lawaai van voetzoekers, klappers, buksen, geweren en kanonnen. Zij hebben alle een neiging om angst aan te jagen.
Het geluid van Lucht is golvend, haar vorm zigzag, haar kleur blauw. Haar stem wordt gehoord in stormen, als de wind giert en in het gefluister van de morgenbries. Haar invloed is brekend, wegvagend en doordringend. Het geluid van Lucht uit zich in alle blaasinstrumenten van hout, koper of bamboe. Zij heeft de neiging om het vuur van het hart aan te wakkeren, zoals Rumi in zijn Mesnavi schrijft over de fluit. Zo wordt Krishna in de Indiase kunst altijd uitgebeeld met de fluit. Het geluid van Lucht over-stemt alle andere geluiden, want het is levend en zijn invloed wekt in ieder opzicht vervoering.
Het geluid van Ether ligt in zichzelf besloten en omvat alle vormen en kleuren. Het is de basis van alle geluiden en de ondertoon, die onafgebroken wordt aangehouden. Haar instrument is het menselijk lichaam, omdat zij daardoor kan worden; hoewel zij alles doordringt, wordt zij toch niet gehoord. Zij openbaart zich aan de mens als hij zijn lichaam zuivert van stoffelijke bestanddelen. Het lichaam kan haar eigen instrument worden, wanneer de ruimte erin geopend wordt, wanneer alle kanalen en aderen erin vrij zijn. Dan wordt het geluid, dat daarbuiten in de ruimte bestaat, ook innerlijk openbaar. Extase, verlichting, rust, onbevreesdheid, vervoering, vreugde en openbaring zijn de gevolgen van dit geluid.

Wanneer de geluiden van de verschillende Elementen samenkomen, heeft dit de volgende invloed:
Het geluid van Aarde en Water tezamen is teer en delicaat. Het geluid van Aarde en Vuur brengt hardheid teweeg. Het geluid van Aarde en Lucht heeft sterkte en macht. Het geluid van Water en Vuur heeft een levendige en bezielende uitwerking. Het geluid van Water en Ether heeft een verzachtende en troostende uitwerking. Het geluid van Vuur en Lucht heeft een uitwerking van schrik en vrees. Het geluid van Vuur met Ether heeft een brekende en bevrijdende uitwerking. Het geluid van Lucht met Ether brengt kalmte en vrede teweeg.”3

Geluid van Element(en) Invloed/Uitwerking
Aarde en Water teer, delicaat
Aarde en Vuurhardheid
Aarde en Luchtsterkte, macht
Water en Vuur levendig, bezielend
Water en Etherverzachtend, troostend
Vuur en Luchtschrik, vrees
Vuur en Etherbrekend, bevrijdend
Lucht en Etherkalmte, vrede

Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Het Elementen Ritueel is de Weg naar de Ziel. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl. Graag tot ziens op de komende bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel!

Dat wij (juist ook) door (de muziek van) het Elementen Ritueel harmonie mogen ervaren die wij als vanzelf doorgeven. Een fijne zomer gewenst,

Daulat Rosdorff

1De maandbrief van 5 juli 2017 betreft de inleiding tijdens de bijeenkomst van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel op 17 juni 2017;
2Khan, H.I., The Mysticism of Sound and Music, Music, page 7 – 8;
3Khan, H.I., De mystiek van het geluid, het geluidloze leven, pag. 9 – 12.Bericht 8
Mijdrecht, 5 september 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De nieuwe bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 24 februari 2018 om 14:00 uur in de Ashrama te Naarden en op zaterdag 21 april 2018 en 16 juni 2018 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil te Katwijk. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl.

Deze zomer kreeg ik van Khurshida van der Velden een prachtige porseleinen set van de dansende Mevlana derwis-jen uit Konya, Turkije. Khurshida is een deelneemster van het eerste uur aan het Soefi Elementen Ritueel. Inmiddels is zij gestopt, maar zij draagt het Elementen Ritueel nog steeds een warm hart toe en heeft aan de bijeenkomsten heel goede herinneringen. Reden temeer om haar naar haar ervaringen over het Elementen Ritueel te vragen.

Wat sprak je aan in het Elementen Ritueel?
De symboliek. Het aanvoelen en nadenken. Dat vond ik heel fijn. Mijn vader was vrijmetselaar, dus ik ben opgegroeid met symbolen. Hij nam mij als kind wel eens mee naar de loge en dan liet hij mij zien wat zij daar allemaal deden.
Bij het Elementen Ritueel ben ik de eerste keer eens gaan kijken en daarna ben ik gaan deelnemen. Het eerste Element was Water, waar ik aan mee deed. Je richt je daar dan volledig op. Toen kwamen geen tranen, maar water uit mijn ogen. Sommigen zeiden wat zielig, maar ik was niet aan het huilen. Ik deed de Stappen en de Wazifa van het Water Element. Ik zat er dus helemaal in en dacht toen: Dit vind ik leuk, dit wil ik blijven doen.

Hoe ervoer je het Elementen Ritueel?
Heel intens. Dat heb ik later ook ervaren toen ik tijdens een uitvoering het Vuur Element had beleefd. Naderhand werd ik door iemand omhelsd, die mij gelijk losliet, want ik was gloeiend heet. Ik was echt Vuur, je kon me niet aanraken. Ik leefde me zo in, dat ik buiten een tijdje moest rondlopen om af te koelen. Maar toen ik daarna in de auto stapte be-sloegen alle ramen alsnog, zo warm was ik. De Elementen werken enorm bij mij. Dat heb ik ook met de andere Ele-menten. Ik word het Element. Hoe doe je dat? Door stil te worden van binnen en je te concentreren op de Elementen. Het inleven in de Elementen heeft ook een geestelijk resultaat. Je gaat anders denken en voelen. Dat heeft het Ele-menten Ritueel bij mij teweeg gebracht. Ik heb het ook heel lang gedaan. Tot ik door mijn knieën niet meer kon werv-len, wat ik heel jammer vond.

Wat bracht het Elementen Ritueel je?
Je wordt toch heel anders, je wordt ook vaker stil van binnen. Dat heeft effect. Je gaat een bepaalde energie uitstralen. Natuurlijk ook door het Soefisme, de oefeningen die ik doe, zoals de ademhaling op de Elementen. Wat ik heb geleerd, die kennis pas ik toe in het dagelijks leven en heb ik bijvoorbeeld in mijn werk gebruikt. Met iemand meeleven, mededogen tonen. Je gaat je indenken waarom de ander zo doet. Door de Elementen leer je je te beheersen en te luisteren. Rustig blijven in vervelende of moeilijke situaties. Eigenlijk als ik daar nu weer over nadenk kwamen daar alle Elementen terug.

Wat zou je in het bijzonder aan (potentiële) deelnemers van het Elementen Ritueel willen zeggen?
Ga door of begin en probeer het Element te worden door je er goed op te concentreren, erover te mediteren en te lezen. Ik heb het met alle Elementen gedaan. Daar heb je wat aan, want als er wat moeilijks is in je leven dan kan je dat beter aan. Dat kan je leren. In het begin is het allemaal nieuw, maar daarna gaat het gloeien en ga je helemaal in dat Element zitten. Daarbij helpt ook de ademhaling, waardoor het Licht door de Elementen gaat schijnen. Je leert er dus echt veel van en ik heb er heel veel aan gehad.

Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Het Elementen Ritueel is de Weg naar de Ziel. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl. Graag tot ziens op de komende bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel! Graag tot ziens op de komende bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel! Schrijf de (oefen)data alsjeblieft in je agenda! Geïnteresseerd? Neem dan contact op via info@soefielementenritueel.nl of zuleyha.lhs@gmail.com.

Dat wij door het Elementen Ritueel het leven beter mogen leren leven. Hartelijke groeten, Daulat Rosdorff


Bericht 9
Mijdrecht, 5 oktober 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De nieuwe bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 24 februari 2018 om 14:00 uur in de Ashrama te Naarden en op zaterdag 21 april 2018 en 16 juni 2018 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil te Katwijk. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl.

Deze maandbrief van het Elementen Ritueel gaat over de balans tussen geaard zijn, afgeleid van ‘aarden’, in de zin van ‘met de aardbodem verbonden’ zijn, een eigenschap van het Element Aarde en geestelijk zijn, een eigenschap van het Element Ether. In al ons streven naar een meer geestelijk leven en de wereld om ons heen beschouwend, zouden we een (onbewuste) neiging kunnen ontwikkelen tegen het aardse. Aan de hand van spreuken en gezegden¹ gaan we hier dieper op in.

Zo kunnen we lezen:

 • “De hemel heeft Uw licht en de aarde Uw schaduw” en
 • “Dikwijls heft mijn ziel het gevoel of zij uit elkaar wordt getrokken: de hemel houdt haar vast en de aarde trekt haar voortdurend omlaag.”

Toch staat daar tegenover:

 • “Wanneer er een plaats is waar wij God kunnen ontmoeten, dan is het hier op de aarde.” De natuur is hier een voorbeeld van, mooi verwoord in het volgende spreuk:
 • “Kleine paardenbloemen, wat doet ge hier? Wij weerspiegelen op aarde de sterren van de hemel.” Ook de mensen reflecteren het goddelijke.

Het gaat om de balans tussen het aardse en het geestelijke. Het is niet het één of het ander, zoals we kunnen zien in de spreekwoorden: “met beide benen op de grond staan” (= een realist zijn) en “met zijn hoofd in de wolken” (= zo gelukkig, blij zijn dat je niet goed oplet). Dit wordt fraai geformuleerd in het gezegde: “Voorwaar, in de mens wordt weerkaatst al wat in de hemel en op aarde is.” Dan kunnen we ons dit realiseren:

 • “Wanneer ge op deze aarde staat en het leven beschouwt, ziet ge overal onrecht en chaos; maar wanneer gij boven deze aarde uitstijgt en dan het leven beschouwt, ziet ge dat alles rechtvaardig en volmaakt is en alles op de rechte plaats blijkt te zijn”;
 • “Voorwaar, wanneer de mens zich boven de aarde verheft, is de aarde aan zijn voeten, maar wanneer hij beneden de aarde valt, is de aarde boven zijn hoofd” en
 • “Ik buig mij tot u neer, O Moeder aarde, in verering van de Vader in de hemel.”

Dit betekent dat als we geaard zijn, verbonden zijn met de aarde en ons tegelijkertijd richten op de hemel, we meer in balans zijn, steviger staan, rustig en gelukkiger zijn. Anders geformuleerd:

 • “Heb ik niet Uw voetstappen op deze aarde gevolgd? Heb ik niet naar Uw licht uitgezien in de hemelen? Maar waar heb ik U, Geliefde, eindelijk gevonden? Verborgen in mijn hart.”
Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Het Elementen Ritueel is de Weg naar de Ziel. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl. Graag tot ziens op de komende bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel! Graag tot ziens op de komende bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel! Schrijf de (oefen)data alsjeblieft in je agenda! Geïnteresseerd? Neem dan contact op via info@soefielementenritueel.nl of zuleyha.lhs@gmail.com.

Dat wij door het Elementen Ritueel begrip mogen krijgen in de Elementen en balans mogen ervaren in het leven. Hartelijke groeten, Daulat Rosdorff

¹ Khan, H.I., Vadan, Nirtan, Gayan


Bericht 10
Mijdrecht, 5 november 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De nieuwe bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 24 februari 2018 om 14:00 uur in de Ashrama te Naarden en op zaterdag 21 april 2018 en 16 juni 2018 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil te Katwijk. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl.

Het thema van deze maandbrief is: ‘De vruchten van ervaring.’ Rika Läckin komt aan het woord*). Zij is een trouw deelneemster aan het Elementen Ritueel.

Wat spreekt je aan in het Elementen Ritueel?
Voor mij is het dat het Elementen Ritueel een enorme kracht en stilte in zich draagt. Ik ben er mij bewust van dat als je aan het Elementen Ritueel deelneemt, je verbonden bent met het Allerhoogste. Zo ervaar ik het: je hebt de beweging in het hier en nu en tegelijkertijd is er die verbinding. Aan de ene kant de uiterlijke ervaring en aan de andere kant de innerlijke ervaring.

Je bent vaak het Element Ether. Hoe ervaar je dat?
Ik heb deelgenomen aan alle Elementen en kwam tot de ontdekking dat: ‘wil je een grotere verdieping hebben binnen één Element, dan is herhaling het enige’. Dan moet je het blijven herhalen. Het is als voor het altaar staan tijdens de Universele Eredienst. Na jarenlange ervaring kom je tot de ontdekking dat je echt een lichtdrager bent. Dan zijn alle spanningen verdwenen en dan sta je ervoor! In die grote verbondenheid. Je krijgt verdieping naarmate je de dingen vaker doet. Je kunt niet na een paar keer meedoen, zeggen dat je ervaring hebt. Je moet het herhalen. Het draait om de beleving. Het gaat erom, dat wil je een stukje verdieping - het maakt niet uit in welk Element, of je Aarde doet of Lucht – dat je het blijft doen. Het is niet hapsnap, ik heb het één keer geproefd, ik ben er al! Zo werkt het niet. Je moet op een gegeven moment als je iets in de hand wilt krijgen of weten wat iets is, het echt diep ervaren. Alleen dan kan je over een ervaring praten, anders is het alleen maar bij de oppervlakte. Je bent er niet in één keer of vijf keer, je bent er continue naar op weg. Dit geldt voor alle doelen die je wilt bereiken.

Wat brengt het Elementen Ritueel je in het dagelijks leven?
In elke situatie kan je het Elementen Ritueel direct weer oppiepen. Dat draag je al in je. Je bent dan dus zover, dat je er bewust van bent, dat je altijd bent verbonden met al die Elementen. Je kunt het ophalen door te kijken: ‘Hoe gedraag ik me nu? In wat voor flow zit ik en hoe kom ik weer in rustig vaarwater?’ Bij mij werkt het als ik een moeilijk parket zou zijn, dan ga ik terug naar rust. Dan ben ik mij er heel erg bewust van dat ik terug moet naar mijn voeten, de verbinding met de aarde, het Aarde Element en ik let ook op mijn ademhaling. Dan weet ik dat er van alles gebeurt, maar dat alleen rust op dat moment kan helpen, want je kan tegelijkertijd ook de wind, het Element Lucht om je heen voelen. Als je je bewust bent van: ‘hier ben ik, hier sta ik’ en je voelt je verbonden met zowel het Allerhoogste als met waar je staat, dan komen de positieve gedachten die je op dat moment nodig hebt boven varen. Je zendt namelijk ook uit naar degene waarmee je communiceert. Onrust ontstaat niet alleen vanuit jezelf, maar altijd in verbinding met die ander. Dus als je - net zoals tijdens het Elementen Ritueel als ik het Element Ether ben - zo dicht mogelijk bij jezelf blijft, dan gaan al die Elementen alleen maar licht naar elkaar uitstralen.

Wat zou je aan een potentiële deelnemer van het Elementen Ritueel willen zeggen?
Ik zou je uitnodigen om als je komt het niet bij de eerste keer te laten, maar te zeggen: ‘Yes, ik heb bijvoorbeeld het Element Aarde geproefd. Ik ga ervoor’ en om de tijd te nemen alle Elementen heel goed te ervaren. Dan pas maak je de keuze wat het beste bij je past. Zelf heb ik de keuze voor het Elementen Ritueel gemaakt op het moment dat ik in een situatie zat met heel veel mensen die heengegaan zijn. Dan heb je die rust nodig. Je komt dan in een bepaalde flow en je verkeert in een andere zijnstoestand. Het Elementen Ritueel helpt je geweldig! Ik ben er al heel lang bij, ik schat bijna 25 jaar. Mijn ervaring is dat je het niet bij één of twee keer laat, dat het soms kan zijn dat je een jaar niet kan, maar dat je volhoudt, want op een gegeven moment kan je de vruchten plukken.

De volgende keer horen wij over de ervaringen van Paul Daame met het Elementen Ritueel.

Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Het Elementen Ritueel is de Weg naar de Ziel. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl. Graag tot ziens op de komende bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel! Graag tot ziens op de komende bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel! Schrijf de (oefen)data alsjeblieft in je agenda! Geïnteresseerd? Neem dan contact op via info@soefielementenritueel.nl of zuleyha.lhs@gmail.com.

Dat wij door het Elementen Ritueel kracht en rust mogen vinden. Hartelijke groeten,

Daulat Rosdorff

*) Interview d.d. 28/10/17

Bericht 11

Mijdrecht, 9 december 2017

Dierbare Medepelgrim op het Soefipad,

De nieuwe bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel zijn op zaterdag 24 februari 2018 om 14:00 uur in de Ashrama te Naarden en op zaterdag 21 april 2018 en 16 juni 2018 om 14.00 uur in de Universel Murad Hassil te Katwijk. Voor meer informatie: www.soefielementenritueel.nl.

Het thema van deze maandbrief is: ‘Harmonie tussen de Elementen.’ Deze keer deelt Paul Daame vanuit zijn gezichtspunt zijn ervaringen met het Elementen Ritueel met ons.*) Hij draagt als trouwe deelnemer het Elementen Ritueel al heel lang een warm hart toe.

Wat spreekt je aan in het Elementen Ritueel?
Het verschil in de Elementen, dus het onderscheid tussen de verschillende soorten Elementen. Het ene geeft bijvoorbeeld licht en het andere is vloeibaar of vast. Deze verschillen bestaan ook in de schepping, dat zijn de vormen die in de schepping bestaan. Ik zie in het Elementen Ritueel de soorten Elementen van de schepping om mij heen: in een vloeibare, vaste (hout, steen) of luchtvorm. En dan heb je nog temperatuurverschillen en krijg je dus ook met het Vuur te maken.

Je bent vaak het Element Aarde, maar ook wel andere Elementen. Hoe ervaar je dat?
Per keer is dat anders. De Elementen hebben ook met het weer te maken. Als het slecht is, dan zeg je: “Poeh, poeh” en dan ben ik misschien meer voor het Vuur Element. Is het mooi weer dan is Water en Lucht weer beter. Bij mij is het een beetje afhankelijk van het weer, hoe ik de Elementen ervaar. Het weer heeft zijn invloed, omdat het met de Elementen te maken heeft. Ik zou zeggen dat het weer inderdaad mensen beïnvloedt.
Uit gewoonte doe ik inderdaad vaak het Element Aarde. De Aarde heb je nodig om op te staan. Het heeft met het menszijn te maken. Zo staat in Jesaja 45:18: “Dit zegt de Heer, die de hemel geschapen heeft – hij is God! -, die de aarde gemaakt en gevormd heeft en die haar heeft gegrondvest – niet als chaos schiep hij de aarde, maar om te bewonen heeft hij haar gevormd: Ik ben de Heer, er is geen ander.” Vuur en Water zijn gevaarlijk. De meeste vastigheid is op Aarde. Kom je te ver in Water, dan is er het gevaar van verdrinking en bij Vuur heb je de mogelijkheid van verbranding. Vuur heb je wel nodig, vooral als het koud is, dat de kachel brandt en Water om je te kunnen wassen of in te kunnen zwemmen. Maar, een aardbeving kan ook gevaarlijk zijn. Eigenlijk hebben alle Elementen een gevaar in zich, maar voor mijn gevoel heeft Aarde dat minder. De Elementen hebben natuurlijk ook positieve aspecten. De Aarde geeft ons eten, ons lichaam vraagt om Water en Lucht en warmte hebben we ook nodig. Het gaat erom dat als er teveel van een bepaald Element komt, het gevaarlijk gaat worden. De natuur is prachtig, maar die kan ook rampen veroorzaken. Dat is de tweeledigheid van de Elementen: ze kunnen zegenrijk zijn, maar ook een vloek worden in de natuur of jezelf.
Het Ether Element is eigenlijk het bovennatuurlijke, dat is de Geest, de Intelligentie. Dat is de oorsprong van de natuur en een mysterie. Ook daarin voel ik mij thuis, want wij zijn allemaal geest.

Wat brengt het Elementen Ritueel je in het dagelijks leven?
Je realiseert je op een gegeven ogenblik, dat er bepaalde dingen aanwezig zijn, hoeveel verschillende (bouw)stoffen er bestaan en hoe het allemaal gegroeid is. Het heeft te maken met de verering van de natuur. Ik vind dat we zuinig moeten zijn op de Aarde. Zarathustra had het hier al over in zijn Gatha’s. Dat we het niet zijn, is al zo oud als de mensheid. Doordat je het ritueel doet, word je je er meer bewust van dat je zuinig moet zijn op de Aarde, met de schepping, met het hele universum.

Wat zou je aan een potentiële deelnemer van het Elementen Ritueel willen zeggen?
Door het Elementen Ritueel te doen, kom je erachter dat gewone dingen eigenlijk niet gewoon zijn. Je gaat ervaren wat het is om van de vanzelfsprekendheid los te komen, dat het leven eigenlijk een wonder is. Het doel van het Elementen Ritueel is om harmonie tussen de Elementen te vormen. Dat is Gods bedoeling, zoals ook staat in Openbaring 21:5: “Hij die op de troon zat zei: ‘Alles maak ik nieuw!’- Ik hoorde zeggen: ‘Schrijf het op, want wat hier wordt gezegd is betrouwbaar en waar.”

Het Elementen Ritueel is een disciplinaire bewustwordingsreis naar jezelf, de rust en vrede in jezelf en tegelijkertijd naar je doel, het een zijn met God. Het Elementen Ritueel is de Weg naar de Ziel. Voor meer informatie, zie: www.soefielementenritueel.nl. Graag tot ziens op de komende bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel! Graag tot ziens op de komende bijeenkomsten van de Mystieke ervaring van het Elementen Ritueel! Schrijf de (oefen)data alsjeblieft in je agenda! Geïnteresseerd? Neem dan contact op via info@soefielementenritueel.nl of zuleyha.lhs@gmail.com.

Dat wij door het Elementen Ritueel de harmonie tussen de Elementen mogen ervaren. Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar! Hartelijke groeten,

Daulat Rosdorff

*) Interview d.d. 28/10/17


    © Copyright 2024