Sufi Gevleugeld Hart met Elementen Ritueel pentagram
Nederlandse versie English version Version francaise Deutsche version
Soefi Elementen Ritueel
Soefi Elementen Ritueel
de vijf Elementen
De vijf scheppingskrachten
Aarde
Water
Vuur
Lucht
Ether
choreografie
procedure
binnenkomst van de mannen
binnenkomst van de vrouwen
ervaring elementen
kakafonie
wervelen
wazifa
uitleg
eerste onderdeel
tweede onderdeel
derde onderdeel
vierde onderdeel
vijfde onderdeel
zesde onderdeel
symboliek
onderdelen
mogelijkheden
betekenis
symboliek van de elementen
boodschap
schema
vijf aspecten
thema's
innerlijke school
adem
zelfbeheersing
goddelijk licht
geest & stof
oorlog & vrede
afstemming
medepelgrim
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
zomerschool
voordracht
correctie
zelf doen
de kunst van de persoonlijkheid
geleide Elementen meditatie
beeldmateriaal
1994
1999
2003
2006
2011
agenda
soefi agenda
links
zoek
contact us
colofon
 
Water
Symboliek Elementen Ritueel
Het Elementen Ritueel is de gemeenschappelijke ontdekking, dat God alle dingen gebruikt om zich Zelf uit te beelden. Alle namen en vormen zijn een symbool van God. Het gehele Elementen Ritueel is een symbool op zich, terwijl de onderdelen ervan ook weer symbolen zijn. Een symbool is tegelijkertijd een openbaring en een versluiering van de achterliggende waarheid.

De brandende kaars in het midden van de cirkel, waarbinnen het Ritueel wordt gehouden, vertegenwoordigt het Goddelijk Licht. De cirkel betekent symbolisch: de volmaakte Schepping. De Mannen passeren de Vrouwen aan hun linkerzijde (de kant van het hart) in de richting van het Godslicht en weer terug naar hun plaats op de cirkel. Dit duidt op evenwicht en onderling in elkaar grijpen van het geestelijke en het stoffelijke.

In het Elementen Ritueel wordt de verandering van geest tot stof en weer terug naar de geest uitgebeeld. Het Element Ether wordt van Lucht, Vuur, Water tot Aarde (Processie Mannen), waarna het Element Aarde weer verandert van Water, Vuur, Lucht tot Ether (Processie Vrouwen). In de Koran staat hierover: "Alles komt van God en keert weer terug tot Hem."

Bij de Offerande van de Vrouwen en de Ervaring van de Elementen - van Aarde naar Ether - worden de mogelijkheden/kenmerken van de vijf Elementen genoemd in de Sura's. Gedurende deze Ervaring begrijpen de deelnemers, dat zij een deel van het Universum zijn. Zij vergeten het 'ik' en zijn een met het Element. Deze ervaring is de niet-verbale kern van het Ritueel.

De Elementen bestaan zowel in vibraties als in atomen. Geluiden en kleuren zijn effecten van de Elementen. De Mannen en Vrouwen zingen de Tonen behorende bij de vijf Elementen. Als laatste klinkt de Toon 'OE' van het Element Ether.

Met de werveling verheffen eerst de Mannen en vervolgens de Vrouwen zich boven de Elementen. Krachten, waarmee God het lichaam en het denkvermogen heeft geschapen voor de ervaring van de ziel. Met een buiging tot God komen de deelnemers weer terug tot de aarde.

De Mannen en Vrouwen besluiten het Elementen Ritueel met het brengen van hulde aan God, uitgedrukt in een Wazifa.

    © Copyright 2024